dulartannlegen2

Du lar tannlegen fikse tennene dine, sant?

Skrevet av: Georg Andre Gade
Publisert: 07. nov 2016
I løpet av året har flere selskaper dukket opp som tilbyr boligeiere hjelp til å selge boligen selv. Det kan bli en dyrekjøpt erfaring. Du har kanskje sett det i avisen eller lest på nett: Noen som har solgt boligen selv og er storfornøyd. De fikk til og med mer enn takst. Det ser så greit og lettvint ut! Ingen meglere som skal ha betalt for å hjelpe deg, og boliger selger jo seg selv. Ikke sant?
 • Tenk deg at tre i utgangspunktet helt like boliger på nøyaktig samme sted i Bergen, og med lik innredning og samme standard ble lagt ut for salg samtidig.
 • Tror du at alle tre boligene hadde blitt solgt til nøyaktig samme pris? For det må de jo bli, dersom det er slik at boliger har en fast pris, selger seg selv, og at meglerens arbeid ikke spiller noen rolle for prisen.
 • Så la oss si, eksempelvis, at én leilighet ble solgt av megler A, den identiske boligen ble solgt av megler B, mens den tredje like boligen ble solgt av boligeieren selv, med en automatisert pakkeløsning hun har funnet på nettet.
 • Jeg er helt sikker på at de tre boligene ikke ville oppnådd identiske priser - uansett hvor i Bergen dette hadde vært. Jeg er ikke sikker på hvilken av boligene som hadde oppnådd høyeste pris. Det kunne blitt hun som solgte selv, hvis det var to dårlige meglere som solgte de to andre, identiske boligene. Men jeg er helt sikker på at en god megler alltid vil klare å få mer for boligen enn de som selger den selv.
 • Jeg er sikker fordi megling er et håndverk. Det er et yrke, og det er noe man blir utdannet til. Når man engasjerer en eiendomsmegler, er det for å få en bedre pris for boligen enn det man kan klare å oppnå selv. Det handler om mange faktorer, og jeg vil trekke frem noen av dem:

Hvordan finne den rette kjøperen?
 • Mange tror at «alle» er på Facebook, og «alle» er på Finn. Men kanskje er den ene, rette kjøperen til din bolig et annet sted. Han som det viser seg er klar til å betale tre hundre tusen mer. En god megler skreddersyr markedsføringen med både bredde og dybde for å nå frem til flest mulig potensielle kjøpere. Du må finne rette kombinasjonen av digitale flater, tradisjonell avisannonser (for eksempel Bergens Tidende, BA og DN) og store og gode interessent-databaser.

Hva er riktig for din bolig?

Gode meglere bringer utenifrablikket og erfaringene som gjør at de ser boligen på en annen måte enn du gjør. Noen ganger vil en annen farge på veggene endre inntrykket av boligen.

Noen ganger handler det om å synliggjøre bruken av rom - et gjesterom som ominnredes til kontor, for eksempel. Noen ganger handler det om større ting. Selv har jeg noen ganger sett muligheten for å skille ut tomt ved salg av enebolig eller seksjonere ved salg av flermannsbolig. Det kom nye regler for innredning av loft eller kjeller ved sist nyttår. Kjenner selgeren dem og ser mulighetene? Erfaring er en nøkkel for å se disse mulighetene!

Hva gjør du med dem som kommer på visning?
 • Fikk du registrert alle? Fikk du fulgt med dem. Fant du ut hva som var viktig for firebarnsparet som kom, og for det unge paret som så vidt var innom. De har helt sikkert ulike behov.
 • Vet du hva som er viktig å finne ut om de som kommer på visning, og hvordan du skal finne det ut? Den gode megleren skjønner det, og følger opp målrettet på dette.
 • Hvordan takler du budrunden?
 • Det er trivelig hvis budene strømmer inn, og prisen stiger. Men det er ikke alltid det skjer, og når det skjer, hvordan vet man om noen er taktisk når de sier de ikke vil eller kan gå høyere, eller om det er et forhandlingsutspill? Hvordan vet du at du har funnet den ene som er villig til å betale mest for boligen din? Hvem skal ringes først og sist og hvorfor? Hvordan få i gang budrunden om ingen vil komme med første budet? Budrunder er taktikk, og det er forhandling. Meglere har gjort det noen hundre ganger, du skal kanskje gjøre det for første gang.

Håndterer du det juridiske?
 • Meglere er underlagt et strengt regime. Den som selger selv er underlagt mange av de samme reglene, men ikke alle. Det kan være en fare for kjøperen. Visste du for eksempel at kjøpere ikke har krav på budjournal når et salg skjer uten megler? Kjøpere kan ikke vite om budrunden ble gjennomført på korrekt måte, påpeker Forbrukerrådet. I verste fall kan de ha konkurrert mot fiktive bud og betalt altfor mye for boligen.
 • At valgmulighetene blir større for boligselgere er bra. Det skjerper også meglerne til å gjøre en bedre jobb. Det er lett å stirre seg blind på meglerprovisjonen. Men det viktige spørsmålet for det økonomiske, er jo hva du sitter igjen med når alle utgifter er betalt. Sitter du igjen med mer ved å bruke megler, har megleren vært en god investering.
 • Megleren skal hjelpe slik at selgeren får en best mulig økonomisk fremtid, samt sikre en trygg og effektiv prosess. Ved å finne den ene kjøperen som er har bedre grunner enn andre til å kjøpe akkurat den boligen, og dermed får et bedre liv.
 • De fremtidsrettede og gode meglerne vil alltid være åpne for å ta ny teknologi i bruk der det kan forbedre prosessen, gjøre den enklere og billigere for kunden. Men roboter og «gjør det selv»-pakker kan ikke erstatte erfaring og kompetanse tilegnet gjennom utdannelse og yrkesutøvelse.
 • Du lar tannlegen passe på tennene dine. Du lar verkstedet fikse bilmotoren din. Du bør la den gode megleren selge boligen din. Det lønner seg. "Meglerne er underlagt et strengt regime. Den som selger selv er underlagt mange av de samme reglene, men ikke alle."
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne