Verdivurdering-STORT

Hva er en verdivurdering?

Når du skal selge boligen din, bør du få en verdivurdering av en profesjonell eiendomsmegler. Megleren vil komme personlig på befaring til huset ditt og gi deg et overslag på hva du kan få solgt boligen din for. Men hvorfor trenger du egentlig en verdivurdering?
 
Skrevet av: Vibeke Stavenes
Publisert: 05. jun 2020

Når trenger du en verdivurdering?


Du trenger en verdivurdering av boligen din når du planlegger å selge den, eller dersom du skal refinansiere lånet ditt i banken.

Du velger selv hvilken megler du til syvende og sist gir oppdraget med å selge boligen til. Det kan være smart å invitere flere meglere på befaring for å sammenligne de ulike produktene og meglerne. Mange tror boligen har en fast pris, og at alle meglerne vil oppnå samme resultat. Det er mange som får en aha-opplevelse etter å ha hatt besøk av flere meglerfirma og opplever hvor store variasjoner det er i strategi og hvilke resultater de klarer å oppnå.
 

Hva skjer under en verdivurdering?


For å gjennomføre en verdivurdering vil en profesjonell megler gjøre grundig forarbeid før hun kommer og gjør en fysisk befaring av boligen din. Megleren lærer seg boligen din og forstår hva som er det unike ved den. Hun bruker tid, slik at hun kjenner nærområdet bedre enn du gjør selv. Megleren vil beskrive hvem den potensielle kjøperen er, og legge en plan og strategi for akkurat ditt boligsalg og hvordan hun kan maksimere betalingsviljen til akkurat den målgruppen.

En verdivurdering fra megler vil i tillegg til meglers erfaring, både personlig og kollektivt i bedriften, være basert på kunnskap om dagens boligmarked. Herunder et statistisk faktagrunnlag basert på en database for alle boligsalg i Norge. Megler estimerer en verdi basert på relevante salg som er gjort i området i nyere tid, og justerer for ulike kvaliteter som ikke fremkommer i statistikken, men som kan gi store utslag på salgssummen. Som for eksempel sol- og utsiktsforhold, garasje/parkering, uteplasser, innvendig standard m.m.
 

Råd og veiledning ved salg av bolig


Megler vil også presentere hva du som selger bolig får ved et potensielt samarbeid, gi råd i forhold til når det er best å legge akkurat din bolig ut for salg, og om det er muligheter for endringer som kan gjøre at du får mer ut av salget.

I en del tilfelle kan det lønne seg å style boligen, male litt, eller andre ting for å sikre at den fremstår på sitt beste til visning. Dette vil gi deg et best mulig grunnlag for å fatte beslutning både om og når du skal selge, og hvilken megler du skal benytte ved salget. En god megler er en investering - du skal sitte igjen med mer enn om du hadde gjort jobben selv.

Megler vil i etterkant av befaringen sende deg en verdivurdering som viser hvor mye eiendommen din er verdt i dagens marked.
 

Hvorfor trenger du en verdivurdering?


En verdivurdering er et viktig steg på veien til et komplett bilde av hvordan salget på boligen din kan gå i dagens marked. Ikke minst kan du få forslag til hvordan du kan maksimere salgsverdien.

Du får som regel gratis verdivurdering fra de fleste eiendomsmeglere, om du vurderer å selge boligen din. Trenger du verdivurdering for refinansiering, må du ofte betale megleren for dette.
 

Når bør du ta kontakt for verdivurdering?


Du bør kontakte eiendomsmeglere når du begynner å tenke på om du skal flytte. Det er viktig å vite hva du kan få for boligen før du begynner å gå på visninger for å finne en annen bolig.

Det er spesielt viktig at du gjør en verdivurdering FØR du eventuelt skal pusse opp badet, kjøkkenet, eller andre store endringer. Det er ikke alltid det lønner seg å pusse opp badet før du skal selge. Med en verdivurdering kan du være mer sikker på at oppussingen faktisk vil føre til økt verdi på boligen din.
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne