VisningDette-STORT

Skal du ha visning? Dette er folk på visning opptatt av!

Du er kanskje i gang med å rydde, gjemme bort, vaske og style litt. Det er bra, men det er mer du må huske på før du åpner dørene for potensielle kjøpere.
 
Skrevet av: Vibeke Stavenes
Publisert: 21. sep 2020
Visningsgjestene ser på rom og planløsning, og vil bli påvirket av hvor rent, ryddig og stylet det er. MEN, flere vil ganske sikkert stille beredt med en mental sjekkliste til visningen. Og den sjekklista er minst like viktig for deg som skal forberede boligen.

 

Gjør et godt førsteinntrykk


Det er helt avgjørende for sluttresultatet at boligen presenteres på en optimal måte. Brutal sannhet for deg som boligeier: skatter i dine øyne kan være rot i andres. Rydd derfor bort en del personlige effekter, bilder, nips og stæsj. Interessentene skal ikke føle at de invaderer hjemmet ditt, men det må likevel fremstå som et hjem, så ikke rydd bort alt. Det gjelder også møbler. Kan du fjerne noen for å gi et luftigere inntrykk, gjør det! Det vil også gjøre det lettere å komme seg fram i boligen skulle det komme mange på visning.

Vurder også å leie inn en boligstylist. Mange opplever at investeringen er verdt hver krone når de ser hvilket nytt og bedre inntrykk boligen plutselig gir. For husk: samme hvor objektive vi tror vi er – førsteinntrykket veier tungt, og stemningen og følelsen vi får er ofte avgjørende.

 

Det er ikke bare synet som blir brukt på visning, også hørsel og luktesans


De fleste har som oftest sett boligen allerede før visning, i avis, på nett og/eller video. Når de kommer på visning er det for å oppleve den. Da er alle sanser i bruk. Her er noen tips til hvordan boligen bør forberedes:
  • Sett en bøtte kokvarmt grønnsåpevann i stua og la det stå å trekke ut i rommet en times tid før visning.
  • La soverommet være litt kaldere enn de andre rommene i leiligheten. Bytt sengetøy til et sett som enten er lufttørket, eller hvor friskheten kommer fra mye tøymykner.
  • La baderommet være mye varmere enn de andre rommene i huset. Skum opp shampoo i dusjen ti minutter før visning. Bruk det varmeste vannet fra dusjen slik at det damper opp.
  • Trakt litt kaffe på kjøkken, toast noen skiver, del opp paprika og agurk og la det stå en times tid før visning. Ta det bort før visningen begynner.
  • Ikke spis middag i boligen på visningsdagen. Matlukt er sjeldent bra i visningssammenheng.
  • Sett frem en skål med frukt på spisebordet og plasser friske blomster på stuebordet.
  • Alle lys og lamper må være tent. Stearinlys er hyggelig.


Reparer råte- og fuktskader


Har du fukt, råte, soppskader eller mugg på kjøkken bad, loft eller kjeller? Dette er forhold som vil påvirke betalingsviljen i en budrunde. Saneringsfirma og skadedyrbedrifter vil kunne hjelpe deg med utbedringene før du åpner dørene for visning.

 

Vedlikehold overflatene


Vegger utgjør mye av førsteinntrykket, og det blir ofte skjolder og merker hvis det er noen år siden forrige gang det ble malt. Det er utrolig hva et strøk maling (og kanskje litt sparkling) kan gjøre. Det gjelder også utendørs! Den generelle anbefalingen støtter dette: ikke invester i store oppussingsprosjekter, men bruk noen kroner på overflatene.

 

Fiks gulvet


Det er ingen god idé å la folk snuble i løse fliser og lister som stikker ut fra veggen. Sammen med knirkende gulv, blir dette tolket som tegn på svakhet og slitasje. Heldigvis kan det meste fikses. Småting som løse lister, løse stikkontakter, furulister som ikke er malt, og lignende, er alltid greit å ordne til visningen.

 

Unngå vann på ville veier


Er vanntrykket dårlig? Det er ofte et tegn på gamle rør. Det kan være flere årsaker, men det meste kan utbedres. Det samme gjelder dryppende kraner og vannlekkasjer under vask eller rundt karmer. Dette er blant tingene mange vil være opptatt av på visning. Du bestemmer om boligen skal stryke eller bestå.

 

Pynt opp utearealet


Mange sørger for at hjemmet innendørs er plettfritt, men lar utearealet gå i glemmeboka. Det vil du unngå, for du kan regne med at gjestene vil ta en titt på hagen. Ikke la rot, rammel og ugress sette en stopper for idyllen de kan skape i hodet sitt. Trim, klipp og rydd opp før gjestene kommer.

Boligsalg består av flere faser, og skal du oppnå makspris er det viktig at boligen er klargjort på en optimal måte. Deretter kan du som selger, hvis du ønsker, lene deg tilbake og overlate resten til en fagmann. Det er en grunn til at du må ha minimum 3 års høyskoleutdannelse for å kunne megle boliger og forvalte dine største verdier.

Trenger du hjelp til å få solgt boligen? Finn en megler i nærområdet!
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne