etakst-STORT

E-takst - Hva er det og hvorfor trenger vi det?

E-takst og verdivurdering er på mange måter to sider av samme sak.
 
Skrevet av: Vibeke Stavenes
Publisert: 05. jun 2020
I Proaktiv leverer vi begge deler med samme grad av dokumentasjon, men dersom du skal benytte verdivurderingen overfor banken i forbindelse med refinansiering, så benytter vi alltid E-takst.

E-takst har etterhvert blitt den nye standarden for verdivurdering i Norge. Som en del av det første møtet med megleren, er det viktig at du får satt en ramme for hva som er mulig å oppnå ved et salg, og forutsetningene for å oppnå et best mulig salg. I denne situasjonen er du og megleren bare på jakt etter en eneste kjøper, den som er villig til å betale mest for eiendommen din, og det er ikke noen tredjeparter involvert. Da kan en verdivurdering gjerne være muntlig, eller skrevet ut som en standard verdivurdering. Når du får E-takst er det i hovedsak fordi den skal benyttes som dokumentasjon overfor en tredjepart.
 

Hvorfor har E-takst blitt utviklet?


Behovet for dokumentasjon på prissetting av boliger har vært etterspurt av Finanstilsynet. Det er viktig med riktig dokumentasjon for å kunne forhindre hvitvasking, forfalskning og manipulering av verdivurderinger, og for å sikre presisjon i prissettingen. Flere svindelsaker har utgangspunkt i forfalskede verdivurderinger, derfor vil en mer kontrollert og dokumentert rutine potensielt forhindre at dette skjer.
 

E-takst direkte fra megler til bank


Med E-takst får banken dokumentasjon direkte fra megler. Alle E-takster registreres i databasen til Eiendomsverdi AS, et selskap som allerede leverer systemer med omfattende boliginformasjon til norske eiendomsmeglere og banker. På den måten kan bankene være sikre på at verdivurderingene er ekte.

Bankene vil også få tilgang til alle E-takstene som er utført på den aktuelle boligen de siste seks månedene. Det skjer relativt ofte at en selger går til flere meglerhus for å finne den beste boligverdien. Banken vil kunne sammenligne alle verdivurderingene og risikerer dermed ikke å kun få se en unaturlig høy verdivurdering fra selger.
 

Hva er kravene til E-takst?


Det er ikke lenger mulig for en eiendomsmegler å gjøre en verdivurdering uten å besøke boligen din først. I en E-takst er det nemlig krav til dokumentasjon av selve boligen. For eksempel skal det vedlegges minimum tre bilder av eiendommen; et av kjøkken, et av bad og et av fasaden. I Proaktiv har vi aldri gjort verdivurdering uten befaring først, nå har dette altså blitt en bransjestandard.

Det er også krav til dokumentasjon på meglerens verdivurdering. Den skal sammenlignes med Eiendomsverdi sin matematiske beregning av verdien, andre salg i nærområdet og det generelle prisnivået i kommunen.
 

Når får du E-taksten din?


I etterkant av at megleren har besøkt boligen din, vil du få tilsendt en PDF via e-post. Dette er en én-sides versjon av E-taksten med kort informasjon om boligen din, sammenlignbare salg fra nærområdet, og meglerens verdivurdering (se bildet til venstre).

Den fullstendige E-taksten på boligen din, med alle krav til statistikk, offentlig informasjon og eventuelt andre E-takster på boligen, er tilgjengelig for bankene via databasen til Eiendomsverdi. Banken får altså mer informasjon enn det du som selger automatisk får tilgang til.
 

Forskjellen på E-takst og verdivurdering for salg


E-takst er en større jobb for eiendomsmeglere fordi det krever mer arbeid enn tidligere å samle sammen all statistikk og informasjon, samt å sammenligne forskjellige priser og verdivurderinger. Hos Proaktiv får du E-takst av eiendomsmegler når du ber om det i forbindelse med refinansiering. Denne kan også benyttes som utgangspunkt for salget nå, eller i fremtiden.

Det kan være et avvik i en verdivurdering megleren gjør basert på et optimalt salg, og en verdivurdering som gjøres overfor en finansieringsinstitusjon. Den første er basert på hva du oppnår etter en optimal meglingsprosess, der du gjør alt riktig og ender opp med den ene kjøperen som har alle de beste grunnene til å betale mest. E-taksten skal være en sikker verdivurdering basert på hva du uansett vil oppnå i dagens marked.

Skal du selge bolig? Få en gratis, uforpliktende verdivurdering her!
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne