c198c703b54c670a9afd9e79bb0a522eb04bf713

Er du førstegangskjøper akkurat nå? Vi har noen råd til deg

Du har sikkert lest hva avisene skriver om forventet sterk prisvekst i 2024 og ikke minst diskusjonene rundt renter. Kan man gjøre en god investering nå? Betyr dette også at det eventuelt kan bli tøffere å komme seg inn på boligmarkedet neste år for de yngre?
 
Skrevet av: Christina Pedersen
Publisert: 18. apr 2023

Skrevet av markedsansvarlig / Christina Pedersen

Vi er inne i en typisk ‘førstegangskjøper-sesong’ akkurat nå og fremover. Folk flytter til storbyene for studier og jobb idet sommeren treffer. Videre i artikkelen kommenterer vi ofte stilte spørsmål og er innom anbefalt eierform dere må vite om for å ikke tape penger på sikt.
 
Anbefaler vi unge å komme seg inn på markedet nå, eller burde de holde igjen?
Markedet vil alltid svinge noe, men historisk sett vil det alltid stige jevnt og egenkapital investering i eiendom er normalt trygt og smart. Husk at når du først er inne skal du igjen alltid selge og kjøpe i samme marked. Det er lav risiko. Er du student eller akkurat i gang i arbeidslivet og endelig har spart opp til å kjøpe egen bolig, gjør det. Lønner seg fremfor å leie i nesten alle tilfeller, tidsaspektet kan spille inn, men de fleste kjøper for å bo i minst 3-5 år. Da har man god margin.
 
Skrevet av markedsansvarlig / Christina Pedersen
97a4ca0c336ee981ff29a89c78f36fbb3d526de9
Er det enkelte byer som skiller seg ut hva gjelder etterspørsel?
Blant de unge er det selvsagt mange som bidrar til urbanisering - Oslo er alltid ledende her, men mange ønsker seg også til Bergen eller Trondheim i studietiden. Det er populært å leve der det skjer, med rask tilgang på studiesteder, kultur, kollektivt og øvrige fasiliteter. De betaler mye for å bo midt blant severdighetene – altså heller sentralt og lite, enn stort og «avsides».

Hvor stor andel blant førstegangskjøperne får hjelp fra mor og far? 
Det er på ingen måte alle som har denne økonomiske muligheten. De er heldige de som får hjelp fra foreldre / familie med egenkapitalen, og får dermed en fordel i en budrunde. Får man hjelp fra familie til å kjøpe sin første bolig er det noe man skal være spesielt oppmerksom på – nemlig eierform. Hvem skal stå oppført som eier av boligen i kjøpekontrakten og på det tinglyste skjøtet? Hva lønner seg skattemessig? Vårt råd er at de som skal bo i boligen også står oppført som eier på skjøtet. Da slipper man skatt på eventuell, og mest sannsynlig, økonomisk gevinst når boligen skal selges i fremtiden.
 
Tips til deg som skal kjøpe bolig for første gang
  • Ha full oversikt over hva du kan kjøpe for, ikke gå på visning uten at finansieringsbevis er ordnet med banken på forhånd.
  • Ikke ha for høye krav til standard – ofte er det enkel/budsjettvennlig oppussing som skal til for å heve standarden betraktelig.
  • Tenk over hva som er viktigst for deg – er det nærheten til studiested? Arbeidsplass? Du kan kanskje ikke krysse av alle bokser ved kjøp av første bolig, så velg det som gjør hverdagen best og mest effektiv for deg.
16196%20Proaktiv-105
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne