Nybygg-STORT

Hvorfor skal du kjøpe helt nytt?

Vi gir deg våre synspunkter på fordeler og ulemper ved å kjøpe nybygg.
 
Skrevet av: Christina Pedersen
Publisert: 20. nov 2020
Vi kan alle være enige om at det er noe forlokkende ved å flytte inn i noe som er helt nytt, den rene lukten og følelsen av at her har ingen bodd før deg. Du er den første til å ta i bruk hver krok av boligen. I Norge bygges det mye nytt – et land i stadig vekst må sikre bolig til alle i årene som kommer. Så skal du kjøpe nytt eller brukt? Vi har laget en nyttig oversikt til deg med fordeler og ulemper ved å kjøpe prosjektert bolig.

 

Fordeler ved å kjøpe nybygg• Du kan spare mye på dokumentavgiften. Når det gjelder kjøp av nybygg betaler du kun dokumentavgift på 2,5% av tomteverdien, ikke av hele markedsverdien slik som ved bruktbolig. Kjøper du en leilighet (selveier, bruktbolig) til kr. 3 500 000,- vil dokumentavgiften komme på kr. 87 500. Ved kjøp av leilighet i nybygg til samme pris vil dokumentavgiften være ca. kr. 8 000,-


• Det vil ikke være noen budrunde. For de fleste større prosjekter er prisen på boligene faste. Det vil ikke være mulig at noen byr over deg. Betaler du markedspris er boligen din.


• Minimalt med tidspress på salg av nåværende bolig. Mange som kjøper leilighet i nybygg kommer gjerne fra en enebolig eller andre typer større boliger. Et prosjekt har ofte 1-2 års byggetid – på denne tiden kan du selge egen bolig i ro og fred. Samt gjøre deg klar for å ta steget til et mer lettvint liv i leilighet.


• Du får mer tid til deg og ditt. Med en leilighet i nybygg er det slutt på plenklipping, høytrykksspyling av uteområder, jevnlig maling av fasader mm. Det frigjøres tid til venner og familie, fritidsaktiviteter og andre egne ønsker.


• Påvirke kvaliteter i boligen. Kjøper du tidlig i byggefasen er det åpent for å selv velge gulv, fliser, kjøkkeninnredning og mer. Ja, til og med planløsning kan du mene noe om. Kjøper du bruktbolig får du det du ser på visning. Og må da i ettertid inn med håndverkere og egeninnsats for å få det som du ønsker. Dette er både ressurs- og tidkrevende.

nybygg

• Reklamasjonsretten. Du får fem års reklamasjonsrett ved kjøp av ny bolig. Skulle det dukke opp feil og mangler ved boligen er utbygger pliktig til å utbedre.


• Prisvekst. I tillegg er det oftest slik at prisen på bolig stiger og dermed kjøper du en bolig som vil være verdt mer når du overtar, samtidig som du får med deg prisstigningen på egen bolig i perioden frem til eget salg. Det vil normalt også forekomme en prosjektgevinst - når man kjøper uten å se annet enn tegninger er prisen lavere enn når man kan ta, føle og oppleve en eiendom.

• Sist, men ikke minst – alt er nytt. Nybygg må oppføres i henhold til strenge tekniske forskrifter. Med høy standard på materialer, innredning, ventilasjon, våtrom, tekniske rom mm. Du slipper oppussing og uforutsette reparasjoner og vedlikeholdskostnader. Dette gir en forutsigbar økonomi i mange år fremover. Dessuten har nye bygg fremtidsrettede energiløsninger. Boligene holder bedre på varmen og gir et bedre inneklima. Dette gir lavere utgifter til oppvarming.

 

Ulemper ved å kjøpe nybygg• Det kan være lenge til overtakelse. Har du hastverk med å flytte er nybygg ikke nødvendigvis den beste løsningen. Prosjektene legges som regel ut for salg før byggestart. Så her må du vite at du må bli boende i nåværende hjem i en periode fra 1-2 år. (Med mindre det er siste byggetrinn/rett før ferdigstillelse, men da har man ikke like mange valgmuligheter dersom man ønsker å gjøre endringer).


• Du er noe begrenset med tanke på valg av beliggenhet. For noen er beliggenhet alt. Kjøper du bruktbolig er sannsynligheten større for å finne en bolig som ligger akkurat der du ønsker. Likevel kan du være heldig – da de fleste utbyggere velger allerede etablerte boligområder for sine prosjekter.


• Du kan ikke teste det du får. Du kjøper noe du ikke kan teste ut på visning, du må forholde deg til illustrasjoner og plantegninger du ser i et prospekt. Dermed er det viktig å sette seg inn i alle detaljer og leveransebeskrivelser grundig i forkant slik at du får best mulig innblikk i hvordan bygget vil bli. Vurdere solforhold, terrengsnitt, utsikt og lignende.

 

Alle våre Proaktiv-kontorer har lang erfaring med salg av nybygg – hvis du er på jakt kan vi helt sikkert hjelpe deg. Sjekk ut hva vi har for salg akkurat nå!

Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne