Rekord%20mange%20boliger%20Trondheim

Rekordmange boliger i Trondheim nå

Kjøpere har rekordmange boliger å velge blant i Trondheim. Derfor bruker de også lang tid på å bestemme seg: I snitt ligger en bolig ute i 46 dager før den blir kjøpt.
 

Publisert: 18. nov 2019
– Et rikt utbud av boliger er kanskje den tydeligste trenden i Trondheim akkurat nå. Likevel har ikke spådommer fra Eiendom Norge om nedgang i boligprisene i 2019 slått inn, sier eiendomsmegler Kristoffer Menne i Proaktivktiv Eiendomsmegling.

Samtidig ser han en trend der folk er villig til å bytte sentrumsnærhet mot større plass et stykke utenfor byen. Særlig er det strekningen fra Trondheim til Værnes flyplass som skiller seg ut som attraktive områder der man kan få mye for pengene i nye prosjekter som er under oppføring.

Hvis man selger en attraktiv 70 kvadrats leilighet i Trondheim sentrum, vil det ikke være urealistisk å se for seg at man kan få en brukt enebolig eller en ny rekkehusbolig på 180 kvadratmeter to-tre mil utenfor Trondheim på veien til Værnes, for eksempel i Hommelvik.

– Boligmarkedet i Trondheim er stabilt, men vi ser en tendens til at kommunene rundt Trondheim har fått et lite løft de siste årene. Flere og flere ser at de kan få mer for pengene i utkanten av eller utenfor Trondheim. Vi vurderer at det vil være en spesielt god utvikling i området som ligger på veien mot Værnes, sier Menne.


Trangt i sentrum


Denne utviklingen får også «drahjelp» av at det på sikt vil være færre områder å bygge på i og nært Trondheim sentrum.

– Dette er en av grunnene til at vi tror det bare er snakk om tid før løftet på strekningen jeg nevner blir enda større. I disse områdene er det fortsatt mange ubebygde områder. Samtidig ser vi at mange er villig til å flytte på seg og eventuelt tåle litt lengre reisetid for å få bedre plass, mulighet for hage og rask tilgang til naturen, sier han.


Mange studenter


Med sine 36 000 studenter på 190 000 innbyggere, har Trondheim stor pågang av studenter som ønsker å eie heller enn å leie leillighet i studietiden. Særlig merkes dette i markedet i perioden mai til september.

Både de studentene som kjøper og de som leier vil gjerne bo sentralt i forhold til studiestedene. Derfor er Møllenberg, Solsiden og Øya områder som nyter spesielt godt av studentinteressen.

– Førstegangskjøperne er opptatt av å ha det enkelt, forutsigbart og lettvint. Derfor er leilighetsmarkedet ofte det mest aktuelle for dem, og det bidrar til at etterspørselen holder seg brukbart også nå når vi ser at rekordmange boliger ligger ute, sier Menne.

Og ennå finnes det områder i Trondheim der det vil komme flere boliger, og der man som boligkjøper kan tjene på å være tidlig ute med å etablere seg.

– Da tenker jeg særlig rundt nyetableringene på Nyhavna , Leangen og Lademoen. Her er det flere prosjekter på gang som kan løfte områdene, og som vil være attraktive for mange kjøpergrupper, sier Menne.


Eneboliger alltid etterspurte


Eneboliger er alltid populære objekter som har god prisutvikling. En trend Menne mener å se, er at generasjonen som i dag eier eneboliger velger å flytte i leilighet tidligere enn de gjorde bare for noen år siden.

– Vi opplever at disse kundene ønsker seg mer fritid og et enklere liv. De er ferdige med å luke ugress og vil heller være frie, og uten bekymringer om vedlikehold, sier Menne

Samtidig vil det aldri være mangel på interesserte til eneboliger som legges ut.

– Enebolig er stadig sjeldnere boligform, siden det er blitt bygget desidert mest leiligheter de siste årene. Fordi det nesten ikke bygges nye eneboliger, vil konkurransen bli stadig større om de som legges ut for salg, og det vil gi en svært god prisvekst, sier Menne.


Kresne trøndere


Men kjøperne av slike boliger setter stadig strengere krav. Færre er klare til å ta på seg krevende oppussingsprosjekter.

– Vi ser en økning av de som ønsker å komme til en ferdig oppusset eller ny bolig der de ikke trenger å gjøre noe selv. Mange velger å legge mer penger inn i en nyoppusset bolig som er innflyttingsklar heller enn å måtte sette i gang med egeninnsats i en hverdag som allerede er hektisk, sier Menne.

Samtidig konkurrerer oppussingsobjekter med et stort utbud av nybygde boliger i Trondheim.

– Trenden er at kjøpere ser verdien av at nybygg har garantier, er energivennlige og krever mindre vedlikehold. Når folk heller velger nye boliger, blir beliggenheten i prosjektet og planløsning og kvaliteter de avgjørende faktorene for hva man til slutt velger, sier han.
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne