Visning-STORT

Skal du på visning? Vi har laget en nyttig sjekkliste til deg

På jakt etter ditt neste hjem? Unngå ubehagelige overraskelser når du flytter inn i ny bolig. Ta med deg denne sjekklisten med 11 nyttige punkter på visning!
 

Publisert: 25. sep 2020
Det er fort gjort å drømme seg bort og bli forelsket når du er på visning. For så vidt er dette et godt tegn – men ikke mist fornuften helt.

Tar du med denne sjekklisten på visning, vil du se boligen med et kritisk blikk og oppdage feil som potensielt kan koste deg dyrt. Gå grundig gjennom punktene, og still gjerne disse 11 spørsmålene til megleren.

 

1. Hvilket energiforbruk har boligen?

Du bør se gjennom energiattesten til boligen og gjøre deg kjent med hvilke varmekilder du har og om du bør gjøre noen tiltak for å senke varmelekkasje. Ettersom energiattesten alene ikke forteller deg så mye om strømforbruket, kan du be om å få opplysninger om selgers strømforbruk. Vær obs på at det kan være annerledes enn ditt eget forbruk. En barnefamilie som vasker mye klær bruker ofte mer strøm enn en enslig, eldre person.

 

2. Når ble det elektriske anlegget kontrollert?

Finn ut når det elektriske anlegget ble skiftet ut eller utbedret, og om jobben er utført av en godkjent håndverker. Be om å få se dokumentasjon på arbeidet dersom det foreligger.

 

3. Oppfyller badet standardene – og er det tegn til fuktskader?

Badet er boligens dyreste rom – og der de mest kostbare feilene skjuler seg. Still spørsmål og les nøye gjennom informasjonen om arbeidet på badet, uansett om boligen er ny eller gammel. Oppfyller det standardene i Byggebransjens våtromsnorm? Når du først er på badet, bør du også sjekke:

• Er det tegn til fuktskader? Disse kommer til syne som buler, prikker eller misfarging på vegg, fliser og fuger. Lukter det mugg når du går inn i rommet? Gjerne ta med en fuktmåler.

• Heller gulvet mot dusjsluket? I så fall renner vannet dit det skal. Ta med et vater eller en klinkekule for å sjekke.

• Drypper kraner eller rør?

 

4. Kan det være fuktskader andre steder i boligen?

Du har allerede sjekket badet, men det kan være fuktskader også andre steder i boligen. Sjekk for eksempel inne i skapene på kjøkkenet, eller på et eventuelt vaskerom. Kjeller og loft er også viktig å undersøke – lukter det mugg? Er det tørt nok til å kunne oppbevare ømfintlige gjenstander? Kalkutslag på gulvet eller løs maling på veggene er dårlige tegn.

 

5. Hvordan står det til med røranlegg og varmtvannstank?

Sjekk også tilstanden på røranlegget og varmtvannstanken. Må noe skiftes, blir det dyrt.

 

6. Hvor gamle er yttervegger og tak?

Få dokumentasjon på hvor gammel panelkledningen, overflatebehandlingen og taket er. Ta også en titt på takrenner, grunnmur, og trappeoppgang.

 

7. Er vinduer og dører enkle å åpne?

Dette handler ikke bare om at det er praktisk å kunne åpne dører og vinduer. Trege dører kan tyde på et dårlig fundament, for eksempel at grunnen siger. Damp mellom vindusglassene er tegn på lav isoleringsevne, og er et faresignal om lekkasje. Det er dessuten ved vinduer og dører at sopp og råte i veggen oftest oppstår.

 

8. Renner vannet av balkongen/terrassen?

Også utvendig er det fare for fuktskader – vi bor tross alt i Norge. Det er derfor viktig at vannet renner av terrassedekket, og at beslag og nedløp er solide.

 

9. Er det gjort utbedringer av ventilasjon?

Boligen må ha god ventilasjon, blant annet på grunn av radon. Undersøk om det er gjort radonmåling. Det er påbud om radonsperre i alle nybygg.

 

10. Hvilken TV- og internettavtale er det for boligen? Hvordan er dekningen?

Spør hvilken avtale som eksisterer for kabel-TV og internett. I borettslag er det vanlig at avtalen er felles. I tillegg bør du ringe en venn, og gå rundt i boligen mens dere snakker. Da finner du fort ut hvor god dekningen er.

 

11. Hva står det i tilstandsrapporten?

Tilstandsrapport og takst gir deg viktige risikoopplysninger, og bør leses nøye.

Med disse tipsene er du bedre forberedt til å kjøpe din neste bolig. Finn nærmeste visninger hos Proaktiv Eiendomsmegling.
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne