Christer-artikkel-stort

5 tips til boligkjøperen

Megler og partner hos Proaktiv Moholt, Christer Pedersen, gir deg verdifulle råd før du skal på visning.
 
Skrevet av: Christina Pedersen
Publisert: 11. mai 2020
I Norge har vi tradisjon for å eie egen bolig. I bakspeilet ser vi et par tiår med utrolig prisvekst noe som har gitt oss nordmenn en felles forståelse for at det er både trygt og lønnsomt å investere i eiendom. Det langsiktige bildet vviser også en stabilitet i verdien. Eiendom opptar de aller fleste og i avisen har man lenge lest om elleville budrunder, politikk som handler om å dempe den ekstreme boligprisutviklingen, kupping av boliger, finanskrise og dommedagsprofetier fra flere analyseselskap. Det vil alltid svinge med oppturer og nedturer. Over tid har det uansett vist seg at det svinger mer opp enn ned. Mest sannsynlig skal du kjøpe for å bo, betale til deg selv og slippe en alternativkostnad i leiemarkedet. Når man en gang i fremtiden skal selge igjen så er det i en annen tid, med andre rammer og vilkår. Det har vist seg vanskelig å spå presist i forhold til prisutvikling, men i alle perioder synes det som om at trenden er jevn mot økende.

Uavhengig av hvilken konjunktur vi befinner oss i, så ønsker jeg å dele noen tips for en enklere kjøpsprosess.
Kanskje blir veien lettere og mer effektiv når du skal komme deg inn på boligmarkedet, eller rett og slett få tilslag på drømmeboligen. Ditt fremtidige hjem – det langsiktige bildet.


1. Finansiering: Selvfølgelig er det lov å drømme om at lottokupongen slår inn en lørdags kveld. De fleste kjenner seg sikkert igjen i å sortere søkekriteriet på pris fra høyt til lavt- dagdrømme om en tilværelse i luksusleilighet eller i den store villaen med dobbeltgarasje og steinlagt gårdsplass. Er målsetningen å kjøpe seg bolig må man likevel være realistisk. Det første man burde gjøre er å finne ut hvilke rammer man må holde seg innenfor. Når man har fastlagt den økonomiske kapasiteten så kan man kontakte oss som meglere og be om hjelp til å finne noe som er passende. I Proaktiv hjelper vi deg å finne den eiendommen som passer best for deg- det koster ingenting. Vi liker å hjelpe og finner også eiendommer utenfor markedet og hos andre meglere. Det viktigste for oss er at du finner et sted som passer perfekt for deg.

2. Hvor vil du bo?: Nærhet til sentrum, nærhet til turområder, kort avstand til studiested eller arbeidsplass. Beliggenhet er ofte avgjørende for hvor man velger å bosette seg. For noen er skolekrets eller nærhet til barnehage avgjørende, for andre er det viktigere med gangavstand til studentersamfunn eller bykjerne. Noter ned hva som er viktig for deg i det daglige. Hvilke funksjoner er viktig for at du skal trives best? Mange vil nok ha tidligere preferanser for hvor de trives og begrenser søket sitt til en side av byen, en bydel eller et spesifikt område. Jeg har utfordret mange til å utvide horisonten sin når det kommer til hvor man leter. Ser du en attraktiv bolig som ligger litt utenfor søkeområdet ditt? Besøk området og kjenn litt på det før visningsdagen. Mange har blitt overrasket!

3. Kartlegg hva som er viktig for deg: Mennesker er forskjellige. Man har ulik bakgrunn, ulik erfaring, ulike behov, drømmer og forventning til egen fremtid. Smak og behag hører man ofte. På proaktiv.no kan du legge inn søkekriterier slik du kan på mange nettsteder, men det beste vil være å snakke med en megler som lager et sett med søk for deg. En som kjenner markedet og kan se etter eiendom som ikke allerede er annonsert, en som vet hva som er viktig å se etter og hvor man kan finne det. Pass på så du ikke sorterer søket ditt for mye. Det ville vært synd om drømmeboligen ikke dukker opp fordi den mangler et mindre viktig søkekriterium. Reflekter over hva du ønsker i en bolig og ranger viktighetsgraden av de ulike kriteriene. Hvor mange soverom har du behov for? Ønsker du uteplass eller terrasse? Har du bil og trenger parkering eller garasje? Setter du pris på sola om morgenen, ettermiddagen eller kvelden? Vær realistisk når du kartlegger. Tendensen hos de fleste er å starte boligjakten med for mange kriterier.

4. Sett deg inn i aktuelle boliger: Mange boliger er høyaktuelle ved første øyekast. Av og til opplever jeg at kunder kontakter meg for privat visning allerede 1 minutt etter at boligen er lagt ut. Det er fint å se en slik iver, men det hender at vi senere får avlysninger av disse visningene fordi boligen ikke var akkurat som de trodde. Jeg har opplevd kunder som har blitt overrasket på privat visning over at boligen ikke hadde veranda, og at den hadde ett mindre soverom enn de trodde. Det er kjedelig for selger som har forberedt visning, men det må jo også være kjedelig med bomtur for den som leter etter ny bolig. Les gjerne igjennom annonsen på proaktiv.no der ligger både oppsummering av det viktigste, men ikke minst hele prospektet med alle vedlegg og relevante opplysninger, det er å anbefale før du booker visning. Det beste du kan gjøre og som oftest gir deg en totalopplevelse og opplysninger på en hyggelig og fin måte er å ringe oss for å stille de spørsmålene man ønsker svar på. Vi snakker med kunder og interessenter hele dagen og gjør det med glede. Gode forberedelser sparer både deg, selger og megler for tid. 

5. Legg en plan for din budgivning: Jeg har erfart at de som vinner budrunden ofte er de som først legger inn bud. De har ofte bestemt seg dagen i forveien på at de skal legge inn bud. De har også bestemt seg for hvor langt de skal gå. De agerer raskt når andre legger inn bud og de tar på sett og vis kontroll over budrunden. Psykologisk har de en fordel. Se for deg at du har funnet en bolig du har skikkelig lyst på. Du sitter på gjerdet og venter på at noen andre skal legge inn bud. Det du egentlig venter på er konkurranse. Hva om konkurrenten legger inn bud på prisantydning eller på ditt pristak for boligen. Angrep er det beste forsvar, og budrunder taper man hvis man er for defensiv. Av og til er budrunden tøff og man opplever tap, andre ganger er man plutselig alene som budgiver. Ikke bli for komfortabel med at du er alene. Vi meglere jobber hele tiden med å skaffe ny interesse. Du er alene helt til det kommer noen andre som har minst like lyst på boligen som deg. Vurder alltid hva boligen er verdt for deg og legg en plan for hvordan du kan komme til enighet med selger. Husk også at du ikke kjøper en bolig, men du kjøper nye omgivelser, naboer, skolevei- i det hele tatt er kjøp av eiendom egentlig en investering i et nytt liv, en ny fremtid. Pass på at du gjør det av rette grunner og at fremtiden du ser for deg oppfylles ved kjøpet. Man lever bare en gang og da er det viktig å få det beste ut av det.

BONUS: Er du på jakt etter ny bolig, eller kanskje du er i budrunde og trenger hjelp til hvilken strategi man bør velge? Vi tilbyr boligkjøperrådgivning. Kontakt oss gjerne, vi bruker kompetansen vår til å hjelpe deg – helt gratis!

Hvis du eier eiendom fra før av lurer du sikkert på om det er lurt å selge før du kjøper, eller er det smartere å kjøpe først for så å planlegge boligsalget. Kontakter du oss i Proaktiv får du rådene som passer deg og din situasjon. Be oss inn på befaring for en uforpliktende prat. Proaktiv betyr at man skal tenke riktig først og handle riktig etterpå - pro og aktiv. Det hjelper vi deg gjerne med- vi har både kompetanse, tiden og viljen til det.  
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne