EIE-STORT

5 verdifulle fordeler ved å eie i stedet for å leie

Å eie egen bolig akkurat nå er noe av det smarteste og mest lønnsomme du kan gjøre for din private økonomi - både på kort og lang sikt.
 
Skrevet av: Christina Pedersen
Publisert: 09. jul 2020
Det er mange som er glad i uttrykket «å eie i stedet for å leie» og den siste tiden er det et flust av nyheter som har handlet om nettopp dette. Vi vil gjerne gjøre det enkelt for deg – derfor har vi laget en oppsummering av de viktigste fordelene ved å eie egen bolig. Slik at du får en bedre oversikt i jungelen av argumenter og meninger.

 

1. Renteskredet. I løpet av korona-perioden har det ligget et press på så og si alle bransjer. Sakte, men sikkert har vi stilt hodene våre tilbake på plass og mye av hverdagen flyter tilnærmet som tidligere. 7. mai kunngjorde Norske Bank at de satte styringsrenten ned til historiske null! Og de siste ukene har bankene senket renten betraktelig. Flere tilbyr nå boliglån med rente helt ned til utrolige 1,30 %. Bankene har vekststrategier og renten vil derfor over tid presses ytterligere ned. I tillegg vil man kunne binde renten på rundt 1,80 % og fallende. Dette er et grunnlag for en åpenbar massiv prisvekst. For de som allerede har et boliglån er en enorm likviditet frigjort. For en førstegangskjøper har det aldri vært billigere å låne penger. Vår mening og anbefaling er at det er nærmest galskap å ikke kjøpe bolig nå – enten om det er for å bo selv eller investere. I alle tilfeller når alternativet er å leie. Penger til leie er forbruk, penger til eie er en investering der kostnaden er prisen på pengene- altså rentekostnadene. Eksempelvis vil man kunne låne 3 millioner til 1,3 prosent rente. Fra dette får man trekke 22 prosent på skatten slik at den faktiske kostnaden er like over 1 prosent. Den årlige kostnaden er således kr. 30 000,-. Det gir en kostnad på kr. 2500 pr. mnd. Avdragene er en tvungen sparing - man betaler ned på egen gjeld, som vi skal komme tilbake til under. I tillegg kommer naturligvis felleskostnader og andre driftskostnader, men sammenlignet med hva man må betale for å leie så burde regnestykket være enkelt.

 

2. Skattefri gevinst. Boligmarkedet har de siste årene vært behagelig stabilt og en prisvekst årlig er å forvente. Hvis du har bodd i boligen du eier 1 av de 2 siste årene før salg – slipper du å skatte av en eventuell gevinst. Gevinsten sammen med sparingen via avdrag ruster deg godt for livet videre. Plutselig trenger du mer plass og livet endres. Da kan det være avgjørende at du har vært inne på boligmarkedet for eksempel hele studentperioden. Hvis du har mulighet til å kjøpe bolig i byen du studerer – er vår anbefaling uten tvil å gjøre det! 

 

3. Tvungen sparing. Månedlige nedbetalinger på en boliglån består av avdrag og renter. Fjerner du rentekostnaden, strøm, komm.avg og evt. felleskostnader er avdragene å anse som ren sparing. 

Her er et eksempel på at det lønner seg å eie fremfor å leie: Boliglån på 2,5 mill. med 1,5% rente: Betaler da kr. 37.500,- i året i renter før skattefratrekk* på 22% (*skattefradraget forutsetter at du har skattbar inntekt). Reelle kostnader knyttet til renter er dermed 29.250kr i året etter skattefradraget. Som der igjen tilsvarer kr. 2.437,50,- i måneden. Legger du til strøm, kommunale avgifter, eiendomsskatt og evt. felleskostnader er realistiske kostnader per måned ca. kr. 5 000.

Skal du leie en 2-roms i sentrumskjernen ligger leieprisen pr. måned gjerne fra kr. 12 000. Som da blir en ren kostnad for deg som leietaker. Du sparer ingenting og får ingenting igjen.

Det er uten tvil mye billigere å eie enn å leie samme leilighet. Den dagen du skal selge har du egenkapital stående som kan skytes inn neste boligkjøp. Leier du bolig går pengene dine rett til nedbetaling av andres boliglån. Man må ha full forståelse og vært klar over at ikke alle har mulighet til å kjøpe egen bolig tidlig i livet. Likevel burde man undersøke mulighetene for å få det til – bankene har ofte ulik praksis og strategi.  

 

4. Det er norsk kultur å eie egen bolig - slik at det stort sett bare er et spørsmål om hva og når tid. Ettersom markedet vokser og stort sett, selv om det er svingninger, peker oppover så vil jo før jo heller være fasiten i det fleste tilfellene.

 

5. Endring av pengeverdi. Nå låner vi til en rente som mest sannsynlig er under inflasjonen, det betyr at vi betaler tilbake med pengeverdi som er lavere enn kostnaden vi betalte for å låne dem. I seg selv er det altså lønnsomt å låne penger.

 

Se hvilke boliger vi har for salg akkurat nå her !

Vi hjelper deg gjerne også med rådgivning når du skal finne ditt neste hjem. Kontakt oss for å få boligkjøperrådgivning som er tilpasset deg og dine ønsker. 
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne