Du har oppdaget drømmeboligen, og forestiller deg allerede å tre over dørstokken for første gang. Men et siste hinder gjenstår: Den fryktede budrunden. Finn ut hvilke budstrategier du kan bruke, samt hvilke fordeler og ulemper du må ta høyde for før du legger inn bud.
Sett spillereglene før budrunden
Når budrunden starter, kan det være lett å bli revet med. Bestem deg i forkant for hvor mye du er villig til å betale for boligen, og sett en grense du ikke skal gå over. Har du funnet drømmeboligen og du har et langsiktig perspektiv på kjøpet, kan det lønne seg å sette grensen til maks av hva du kan betjene i lån. Har du kortere tidshorisont er det viktig å vurdere betalingsevnen opp mot fremtidig avkastning.
Samtidig kan det være grunner til å se om det er muligheter for å utvide finansieringen dersom dette på alle måter er drømmeboligen- de kommer sjeldent flere på rad og vi erfarer at mange vi snakker med har angret på at de ikke øket budet de hadde gitt på en annen bolig og derfor øker på den vi selger når budrunden er hos oss. Når alt er riktig er det riktig å legge inn alt man kan. Men vær nå sikker på det først.
På visning bør du ha funnet ut om boligen krever oppussing eller utbedringer før den kan kalles drømmehjemmet. Hvis du må pusse opp for eksempel badet eller kjøkkenet, ta med kostnaden for det også i maksbeløpet ditt. Noen ganger kan det imidlertid være slik at oppusningen kan gjøres en gang i fremtiden og det er langt bedre å bo i drømmehuset med potensialet for utvikling enn å bo der man gjorde fordi badet var finere.
Husk å avklare med banken hvor mye du kan få i lån. Ethvert bud er bindende, så det er viktig å ha finansieringen i orden.
Bli med i budrunden tidlig, eller vente?
Første spørsmål: Skal du bli med i budrunden når startskuddet går, eller legge inn et bud i siste liten?
Det vanligste og tryggeste er å være med fra begynnelsen, slik at du og andre interessenter gradvis byr over hverandre til en av dere står igjen.
Men det finnes en annen taktikk, og den handler om å holde hodet kaldt og vente til riktig øyeblikk. Sett deg godt til rette, se budene tikke inn – og budgiverne forsvinne en etter en. Når det kun er én igjen, og det nærmer seg frist, legger du inn budet ditt. Legg deg litt over det høyeste budet, for eksempel med 20 til 30 000 kroner.
Lykkes du med det, slipper du å drive opp prisen under selve budrunden. Men vær forsiktig så du ikke går glipp av sjansen til å sikre deg boligen. Gi klar beskjed til megler om at du er interessert i å kjøpe, at du kommer med et bud, og pass på at du ikke oversitter budfristen. Det er viktig å beregne litt margin. Det er også verd å merke seg at det ofte er de som starter en budrunde som faktisk også ender opp med boligen, men her er man litt i høna og egget diskusjonen. De ender nok opp med den, ikke fordi de var først, men fordi de var mest riktige kjøpere og derfor også kom med det første budet.
Bør du starte budrunden høyt eller lavt?
Velger du å bli med fra starten, må du tenke over hvordan du skal innlede budrunden.
Smeller du til med et høyt første bud, kan du skremme bort andre interesserte – eller kanskje få en utålmodig selger til å akseptere budet med en gang. Spørsmålet er om det er verdt å betale mer enn nødvendig? Nå vet du nemlig ikke hva boligen hadde gått for om budrunden fikk gå sin gang. Hvor mye kunne du da egentlig spart? Denne taktikken kan være god dersom det er mange interessenter, og du vet at andre kommer til å by. Den kan også være god dersom du tenker at det viktigste er å sikre seg eiendommen.
Hva med å legge inn et bud under prisantydning? Dette kan være en smart dersom det er få interessenter, og du er usikker på om andre vil komme med bud. Vær forberedt på avslag i første omgang, men det lave utgangspunktet gir deg større spillerom senere i budrunden. Ulempen er at et lavt bud tiltrekker flere interesserte, og du risikerer større kamp om boligen. Blir budet avslått kan du også be megler om et motbud fra selger. Kanskje står dere ikke så langt fra hverandre, og ved et motbud risikerer du ikke at det kommer andre interessenter på banen.
Gi bud med kort eller lang frist – hva er lurt?
Til slutt må du spørre deg selv om det er en kort eller lang akseptfrist som får selgeren til å si ja. Hvilken frist du gir, avgjøres som regel av hvor mye du byr.
Håper du å sikre deg boligen med et høyt bud, bør du gi kort frist. Er budet høyt nok, er sjansen stor for at det er et tilbud selgeren ikke våger å si nei til.
Kort frist fungerer dårlig sammen med et skambud under prisantydning. Om du derimot gir selgeren tid til å fordøye tilbudet, innser han kanskje at interessen for boligen ikke er så høy som forventet – særlig om det går litt tid uten at det kommer inn bud fra andre. Er det liten interesse for boligen, kan den lange fristen med andre ord være til hjelp.
Gode råd er gratis hos Proaktiv Eiendomsmegling
Er du usikker på hvilken budstrategi som er best i din situasjon? Du får gratis rådgivning fra våre eiendomsmeglere, slik at du kan være trygg på at du gjør et godt kjøp. Kontakt oss gjerne for råd dersom du er i budrunde. Men forutsetningen er naturligvis at du er budgiver hos andre enn Proaktiv. Vi hjelper i alle deler av kjøpsprosessen og syns det vil være en glede å kunne hjelpe også deg. Det er nemlig ikke alltid lett å vite hva man skal gjøre. Men det vet vi.
Få gratis råd om budrunde og boligkjøp – snakk med eiendomsmegler i dag.