Hagen-STORT

En ny vår - slik gjør du hagen og uteplassen klar til visning

Våren er her! Du kjenner det på lukten i luften, bladene springer fra trærne og folk ivrer etter å komme seg ut. Dette gjelder også visningsgjestene. Da bør de møtes av en flott og velstelt hage. Riktig hagestell er viktig for helhetsinntrykket og gjør hele opplevelsen på visning mer innbydende. Her får du tips til hvordan du bør stelle uteområdene før boligen skal legges ut for salg.
 
Skrevet av: Vibeke Stavenes
Publisert: 12. apr 2021
Vis frem velstelte hager og uteplasser

Overgrodd hekk, falmet terrasse og ugress i blomsterbedet inviterer ikke til bruk av uteområdet. Det kan få boligkjøperne i tvil om hvor godt du faktisk har tatt vare på boligen.

Småting som å klippe plenen og trimme buskene, er derfor det minste du kan gjøre før du ønsker velkommen til visning. En time eller to med gressklipperen og hagesaksa kan faktisk bety mye for sluttsummen. Luker du bort løvetann og brennesler fra blomsterbedet, og samtidig setter ned noen friske og fargerike planter, blir hagen plutselig mye mer innbydende.

Utemøblene og terrassedekket fortjener en runde med høytrykkspyler og vaskeklut. Hvis malingen har begynt å flasse, bør du også ta et strøk med malerkosten. Det ser freshere ut med det samme!

hage

Inspirer boligkjøperne – frisk opp uteområdene

En ryddig hage er en god start, men det inspirerer ikke nødvendigvis visningsgjestene til å by. Vil du virkelig få dem til å drømme om å eie din bolig, må du plante idéer om en hverdag de ikke kan være foruten. Få dem til å forestille seg solskinn og lukten av nyklippet gress – at de sitter i hagestolen med en god bok, spiller fotball med barna eller nyter en sommermiddag rett fra grillen. Investerer du litt ekstra i uteområdene, får du gjerne igjen pengene, og vel så det, når du selger boligen.

Her er konkrete forslag til hva du kan gjøre:

   1. Bruk hekk og trær som avskjerming

Skjermet eller åpent? Det er et spørsmål du bør stille deg. Åpner du opp hagen gir det større romfølelse, mens et avskjermet uteområde begrenser innsynet og vindforhold. Trær og hekk gir naturlig skjerming uten at du føler deg inngjerdet, og kan på den måten skape en riktig balanse.

   2. Skap riktig atmosfære med planter

Planlegg hvilken stemning du vil skape i hagen, og plant deretter. Vil du vise frem en lun terrasse, kjøper du inn potteplanter og grupperer dem i ulike soner. Plantene kan også skille forskjellige bruksområder – for eksempel spisegruppen, solsengene og grillen. Om våren er fargerike planter populært. Hengeplanter på en hvit eller grå husvegg gjør også uteområdet mer levende.

hage2

   3. Behold romfølelsen

Selv om det kan være artig å pynte, må du huske at for mange planter og møbler får uteområdene til å virke små. Skal du selge til barnefamilier, er det viktig å rydde plass til lek og løpende barneføtter.

hage3

   4. Erstatt gamle hagemøbler og puter

Er hagemøblene rustne og putene støvete og solbleket? Da er det lurt å kjøpe nye før visning. Puter, pledd og blomsterkrukker skaper en lun atmosfære. Og det beste? Når du flytter kan du ta dem med til det nye hjemmet ditt!

hage4
 
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne