hvapavirker2

Hva påvirker verdien på boligen din?

Det er mange faktorer som spiller inn på boligverdien. Alt fra grusen i oppkjørselen til beliggenhet kan ha signifikant betydning i visse markeder. Her får du et innblikk i noen av de store faktorene som ofte har mest å si for verdien på boligen din!
 
Skrevet av: Vibeke Stavenes
Publisert: 02. feb 2017

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet


Den største faktoren som påvirker boligverdien er beliggenhet. En leilighet midt i sentrum, penthouse rett ved sjøen eller enebolig i en forstad, vil ha vidt forskjellige utgangspunkt for prissettingen, og forskjellige målgrupper som potensielle kjøpere.

Beliggenhet trenger ikke bare bety hvilken by og bydel boligen din ligger i. Det innebærer også, for eksempel, hvor i blokken leiligheten ligger. Er det i første etasje, eller øverste? Er det heis i bygget? Har boligen uteplass, og hvor stor er den? Får terrassen sol om morgenen eller kvelden? Ligger boligen nær en motorvei? Har den utsikt over havet, eller inn i en fjellvegg? Har boligen god tilgang til offentlig transport, og kort avstand til nærmeste dagligvarebutikk?

Beliggenheten på boligen din er en faktor som du ikke kan gjøre noe med, men som kan hjelpe deg å forstå og finne den rette kjøperen til boligen din. Den ene kjøperen som har flere og bedre grunner enn alle andre til å kjøpe akkurat din bolig.


Hvem er den rette kjøperen?


Det er stor forskjell på hva som trigger folk, både i forhold til hvilken fase i livet de er i, hvilke økonomiske rammer de har, og hvilke ulike behov som da oppstår. For noen er drømmen et rekkehus hvor de kan etablere familie og se barna vokse opp, mens studenten ofte drømmer om en egen liten hybel. Andre igjen er lei av vedlikehold av enebolig og ser fremtiden i en lettstelt leilighet med heis, stor terrasse og garasje hvor de kan planlegge alderdommen.

Når du skal selge boligen din, er det avgjørende å definere riktig kjøpergruppe, og stimulere denne gruppen maksimalt, for å oppnå best mulig pris. Det nytter ikke å beskrive hvor gode barnehager og skoler som er i området, hvis den ideelle kjøperen er en student som er opptatt av nærhet til studiesteder, caféer og treningssenter. Du må vite hvilken kjøpergruppe boligen passer best for, og finne den ene i denne gruppen som er villig til å betale mer enn alle andre.

Boligverdien er avhengig av betalingsviljen og kjøpekraften til den potensielle kjøperen, og begge deler kan være veldig varierende fra marked til marked.


Små ting - store forskjeller


Det finnes også et utall mindre faktorer som kan være med på å påvirke verdien på boligen din med den rette kjøperen:

Hvor stor lagringsplass har du? Kommer boligen med parkeringsplass? Når ble kjøkkenet og badet pusset opp sist? Er borettslaget eller sameiet du bor i veldrevet? Hvor høye er fellesutgiftene og fellesgjelden i borettslaget? Har borettslaget in-ordning? Kommer eneboligen med romslig og velstelt hage? Har du peis? Er planløsningen god slik at arealet er godt utnyttet? Er det mulig å dele opp og lage et ekstra soverom? Er boligen malt i tidsriktige farger? Bør boligen styles før visning? Bør du ommøblere for å gjøre boligen lettere fremkommelig under visningen?

Noe av dette kan du fikse på, eller gjøre noe med. Andre elementer er ikke nødvendigvis et problem for størsteparten av dem som har lyst til å kjøpe. Hver bolig vil ha individuelle egenskaper som kan forbedres og framheves for å gjøre boligen din mer attraktiv på markedet.


Få råd fra en lokal eiendomsmegler


Fordi det er så mange varierende faktorer som kan påvirke verdien på boligen din, er det essensielt å få en profesjonell megler til å komme og gjøre en verdivurdering på akkurat din bolig. Med lokal kunnskap og den personlige erfaringen megleren sitter på, vil du få et nyansert bilde av de positive og potensielt negative egenskapene som kommer med boligen.

Det er viktig å få en verdivurdering fra en kompetent megler. De fleste av oss kjøper og selger bolig gjerne 3-5 ganger i løpet av livet. For megleren er dette dagligdags arbeid. Dette gjør henne til en verdifull ressurs i salgsprosessen din, og en verdivurdering er måten du kan finne den eiendomsmegleren du føler du kan stole på.

For det er ikke slik at markedet bestemmer - markedet reagerer etter hvordan det stimuleres, og salgssummen er et resultat av de initiativer megler foretar seg. Det er valg av megler som bestemmer prisen på boligen din. Derfor trenger du en megler som vet hvilke stimuli som skal til for å få akkurat din målgruppe til å øke betalingsviljen sin.

Trenger du verdivurdering på boligen din? Kontakt oss for gratis verdivurdering her!
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne