IMG_4144

Kunsten å kunne se muligheter for kundene; - En god interiørdesigner pusher ikke inn styling hvis det ikke er nødvendig

Vi har tatt en prat med Marte Teigen ved Concept Estate om planlegging og prosess i forbindelse med boligstyling. Mye har forandret seg de siste årene og samarbeidet mellom megler og stylist har kommet for å bli.
 
Skrevet av: Christina Pedersen
Publisert: 26. jan 2022
Hva er det første du kartlegger når du kommer inn i en bolig som skal styles?
"Når jeg kommer inn i boligen begynner planleggingsfasen allerede fra jeg kommer inn ytterdøren. Førsteinntrykket er entréen og gangen - jeg legger alltid ekstra fokus på dette området da det er det første og siste man ser før man forlater boligen etter visning", sier Marte Teigen, interiørdesigner og daglig leder for Concept Estate.  
"Dersom boligen er tom, tar jeg rom for rom hvor jeg begynner å visualisere og planlegge møbleringen. Det er viktig at hvert rom utnyttes godt slik at man kartlegger funksjonen av rommet tidlig i prosessen", fortsetter hun.

Marte mener helt klart at boligstyling ikke er det samme i dag som det var for bare noen år siden. Hun etterstreber alltid en møblering som er både praktisk og funksjonell – og spør seg selv gjerne om "hvordan ville jeg møblert dersom jeg skulle bodd her selv". Det er en fin huskeregel før salg og da unngår man å gå for de litt vel unaturlige løsninger. De som kommer på visning skal tross alt se for seg en ny hverdag og da må vi møte forventningene.

Videre er det kartlegging av belysning – dette må gjøres i en tidlig fase. "Hvordan er det naturlige lyset i boligen? Da utarbeider jeg en generell belysningsplan", forteller Marte. "Spisestue og stue er ofte store rom som krever ekstra belysning, hvis spisestuen er for mørk, faller det ikke like naturlig å sette inn masse eksterne belysningskilder som gulvlampe eller bordlamper. Her anbefaler jeg å koste på en taklampe dersom det ikke er god nok belysning i rommet", sier hun videre. 

Innimellom er det ønske og behov for noe enkel oppussing, som noen nye strøk med maling. Da gir interiørdesigner eller stylist anbefalinger om passende nyanser i samsvar med ansvarlig megler.
2642DA54-4729-47E1-A166-EBCD55735B39
Drammensveien-41-Prospekt-116
Hvordan samarbeider du med megler underveis i prosessen?
"Prosessen med boligstyling starter før man kommer inn i boligen, hvor tett dialog med megler er avgjørende for best mulig resultat. Sammen kartlegger vi kjøpegruppe, område og stilretning, slik at man er mest mulig forberedt til første befaring av objektet som skal selges. Et godt samarbeidet med megler er nøkkelen til et godt salg. Det er viktig å kjenne megleren å vite hva de liker. Tankegangen bak stylingene jeg utfører er alltid å gjøre megleren god, det er de som skal stå på visning å møte interessentene. Derfor er det viktig at alle parter er hundre prosent fornøyde for et optimalt resultat", forteller Marte.  
 
Samarbeidet med megler varierer fra oppdrag til oppdrag, i noen tilfeller ønsker kunden at vi kommer inn tidlig i prosessen og hjelper til med valg som skal øke standarden på boligen. Dette kan være alt fra planløsning, totalrehabilitering til "quickfix" før boligstyling. For eksempel som maling, belysning og innkjøp av diverse interiør og inventar. Her er megler og interiørdesigner et sterkt team da alle parter ønsker samme sluttresultat – et optimalt resultat for kunden og boligen. 
 
Drammensveien-41-Prospekt-113
Hvordan planlegger du stylingen?
"Etter første befaring har jeg visualisert en møbleringsplan som er best egnet for den aktuelle boligen. Møbler og dekor plukkes ut og settes sammen - for en rød tråd gjennom hele boligen. 
Det er viktig å tenke at less is more, samtidig som det skal føles lunt, varmt og innbydende. En god boligstyling føles ut som et hjem samtidig som at den potensielle kjøperen ikke skal føle at de er på besøk hjemme hos noen - blanke ark, stylingen skal være lett å like for folk flest". 
 
"Min erfaring er at nøytrale toner selger best, da tar man fokuset litt vekk fra selve stylingen og får frem boligen på best mulig måte. Man vil da oppleve at stylingen og salgsobjektet harmonerer og spiller hverandre gode. Interiøret skal virke eksklusivt, men samtidig nøytralt."
 
Hva er viktig å få frem i stylingen?
"Det viktigste med boligstyling er å få frem boligens potensiale, dette gjør man ved å skape gode løsninger som utnytter funksjonen av rommet på best mulig måte. Godt eksempel på dette kan være å få inn flere soner i et rom. Personlig liker jeg at man jakter "hotellfølelsen" - spesielt på soverom og bad. En pen nøytral sengeoppredning, gjerne med hvitt sengetøy, gir en behagelig stemning i rommet. På badene foretrekker jeg nøytrale håndklær, duftpinner eller duftlys og andre elementer som gir litt spa-følelse i hverdagen. Kjøkken kan fort bli "overstylet", her er det viktig å tenke at man skal vise arbeidsmulighetene på benkeplaten. Noe grønt som urter er alltid hyggelig. Tips til styling av krydder, oljer og lignende er å samle de på et brett, da vil det oppleves ryddigere."

Hva er det folk ofte gjør feil når de skal style selv?
"Noe jeg ofte ser går igjen hos "Ola og Kari Nordmann" er at man har store og tunge møbler. Dette er veldig forståelig med tanke på funksjonaliteten og sittekomforten, men ikke like smart i en salgsprosess. Dette gjør at rommet fort kan virke mindre og igjen da vanskeligere for potensielle kjøpere å se mulighetene de har. Ikke vær redd for å skyve møblene litt ut i rommet, det er veldig vanlig å tenke at møblene må stå så nærme veggen som mulig for å gi en god romfølelse. Prøv å trekk de litt ut fra veggen, ta bilde før og etter, så ser man at det gir en helt annen dybde."

 
wngetbildeTBUQXLW1
wngetbilde3MGYA2IY
"Så må vi snakke om stil. Her er det er viktig at selger forstår at megler og stylist har samme utgangspunkt - alle parter ønsker å få mest mulig igjen for boligen. Forståelsen om at det ikke er deres personlige stil man skal selge, men boligen er vesentlig for å få best mulig sluttresultat. Her må man stole på de som jobber med faget. En for skrikende stil med for mye planter, spesiell kunst, små gjenstander eller sterk fargebruk kan ta fokuset vekk fra selve boligen. 
Uavhengig om man ønsker å benytte seg av boligstyling eller ikke så ville jeg anbefalt en veiledningstime med en interiørdesigner. Da får man råd av en som ser boligen på en "ny" måte og kan komme med gode innspill man ikke har tenkt på selv. 
Mange er svært dyktige når det kommer til interiør. Det har vært flere tilfeller hvor jeg kommer på en befaring hvor kunden ønsker boligstyling, hvor jeg heller viser måter å jobbe med boligen og ber kunden kjøpe inn det lille ekstra selv. Man skal være trygg på at en god interiørdesigner ikke pusher inn styling hvor det ikke er nødvendig."

Hvorfor bør man style boligen sin før salg?
"For å optimalisere potensialet i boligen med en profesjonell synsvinkel. Alle parter som er involvert i en salgsprosess ønsker å sitte igjen med mest mulig.
Min samarbeidspartner innen boligstyling, Creative Living, har gjennomført en spørreundersøkelse hvor 86% av meglerne mener bruk av boligstyling gir en verdiøkning på minimum 10%", avslutter Marte.
 
Meglerne våre har følgende fokus for ethvert boligsalg – maks pris, trygt og effektivt. For å i det hele tatt ende på et slikt resultat er det mye arbeid og planlegging i forkant. Stylistene og interiørdesignerne vi samarbeider med er med på å heve kvaliteten på presentasjon betraktelig. Rådene både vi og de gir skal være verdiskapende, kundene skal kunne stole på at de får riktig rådgivning til riktig tid.
 
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne