lonner

Lønner det seg å pusse opp før salg?

Det evige spørsmålet for mange er: Skal jeg pusse opp før jeg selger boligen min? I de fleste tilfeller vil svaret være ja – men i hvor stor grad og i hvilket omfang avhenger av flere ting. Oppussingen vil avhenge av boligens tilstand, konkurransen i markedet og hvilken målgruppe man selger til.
 

Publisert: 06. jul 2018
Tenk over hvilken målgruppe boligen sannsynligvis vil være mest attraktiv for, og hvor mange konkurrerende boliger det er å velge blant i markedet ditt. Jo mer det er å velge imellom, desto mer kravstore blir ofte kjøperne. Hvor stor er konkurransen fra nybygg i ditt område? Dette vil også være med på å sette krav til standarden på din bolig.

Eiendomsmegler i PROA, Henrik Hammersborg, har flere gode råd til deg som skal selge boligen din:

Vær kritisk

Som boligselger har man kanskje et litt for lite kritisk syn på egen bolig. Man har kanskje bommet litt når man har lagt gulvet, det har kanskje vært dårlig maskert sist man malte, osv. Disse detaljene kan fremkalle en del irritasjon blant potensielle kjøpere – og kan bidra til at man fort mister en budgiver.

Tenk som en kjøper

Det beste rådet er derfor å se på din egen bolig med et kritisk blikk. Sett deg i kjøpers sted: Er det noe du selv ville irritert deg over? Skal du først pusse opp før salg – så sørg for at det du gjør, gjennomføres ordentlig!

Det som er mest synlige er også det man får best betalt for

Vegger og gulv er store, synlige flater som trekker mye oppmerksomhet. Når man selger bolig, tar man gjerne bort overflødige møbler og bilder, hvor det fort avdekkes at ting kanskje er litt mer slitt enn man hadde trodd. Litt sparkel og et nytt malingsstrøk gir hele og rene overflater – og sikrer et godt førsteinntrykk.

Har boligen forskjellige gulv i tilstøtende rom, gir dette ofte et rotete inntrykk. Legg gjerne samme type gulv i rommene, for å gi en potensiell kjøper en helhetlig og sammenhengende opplevelse av boligen. De fleste elsker lyse eikegulv, og det finnes mangfoldige varianter både i laminat og parkett – men pass på at gulvene ikke blir for grå.

Fargevalg

Velg en farge som er lett å like. Langt flere farger enn helhvitt gjør den jobben! Vi velger stadig mer farger i boligene våre – og blått, gråbeige og duse rødfarger er i vinden. Fargevalg kan gjøre at boligen skiller seg ut på bilder og gi økt respons. Velg gjerne farger som passer sammen med interiøret.

Hvilke fargetrender gjelder i 2018?

Daglig leder i Fargerike, Kenth Berg, har følgende tips når det gjelder fargetrender i 2018:

Mørke blåfarger har blitt en trend på soverommet, hvor det ikke lenger trenger å være så lyst. Kombiner gjerne med lyse blåfarger, for å få forskjellige nyanser og gjøre rommet mer «levende».

En blanding av grå og beige er også et populært valg for tiden. Disse «varme» gråfargene passer for de som liker litt mer nøytrale vegger, og som ønsker å stå fritt til å krydre med litt ekstra farger – på for eksempel tepper, pynteputer og vaser.

De gråbeige fargene passer perfekt sammen med varme, duse rødfarger. Disse rødfargene vil være med på å skape ro i rommet, samtidig som det ikke blir for nøytralt og kjedelig.

Hvem selger du til?

Har man en leilighet med heis og garasjeplass som typisk treffer en litt eldre målgruppe, så er kanskje det å ha en ferdig oppusset leilighet mye viktigere enn i andre tilfeller. Dette fordi en oppussingsprosess ofte kan føles som et uoverkommelig prosjekt for denne målgruppen.

Er målgruppen din en voksende familie som trenger større boareal, så vil også behovet for å sette sitt eget preg og nødvendigheten av egen tilpasning være mer forventet. De aller fleste boligkjøpere endrer og pusser opp etter egen smak, egne preferanser og ønsker.

Større investeringer – eller oppfriskning?

Unngå altfor store investeringer dersom du ikke er sikker på at eventuelle kjøpere har samme smak og preferanser som deg. Opplevelsen av trender og moteretninger, er dessverre ikke konstante faktorer eller noe alle har en felles opplevelse av.

Å investere 300.000,- i et bad, kan i noen tilfeller virke meningsløst, hvis potensielle kjøpere likevel opplever at løsningen ikke faller i smak eller synes at flisvalget ikke tilfredsstiller egen estetisk sans.

Har man et funksjonelt bad, kan man heller friske det litt opp. Gi rommet en skikkelig vask, rens fuger, bytt ut silikon i skjøtene, mal eventuelt lister, dørkarmer og bytt baderomsinnredning. Dette kan gjøre at badet ser friskt og tiltalende ut.

Å modernisere kjøkkenet trenger verken å være dyrt eller tidkrevende. Bytt for eksempel ut knottene på frontene, skift ut en slitt benkeplate, sett inn et nytt blandebatteri eller mal fronter og flislagte flater.

Presenterer du et bedre og mer «ferdig produkt» for målgruppen din enn andre konkurrerende boliger i ditt område, så er du nærmere et godt salg. Men husk at regnestykket skal gå opp. Alt du legger ned av investeringer før salg, bør betale seg tilbake. Hva som lønner seg varierer fra bolig til bolig, man bør derfor alltid kontakte en megler i forkant for en profesjonell vurdering.

Rådgivning fra våre meglere er gratis og uforpliktende, og inkluderer gode råd og tips til hva man bør gjøre for å få best mulig pris for boligen.
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne