eie

Eie eller leie bolig, hva er mest riktig for deg?

Et studieår er ferdig, og en for de fleste etterlengtet sommerferie er kommet. Kanskje er du så heldig at du skal bruke ferien til å reise og oppleve nye steder og mennesker. Andre nytter friperioden til å jobbe og tjene penger, eller rett og slett være hjemme og pleie sosialt samvær med familie og venner.
 
Skrevet av: Vibeke Stavenes
Publisert: 05. jul 2017
Uansett ferieplaner er det lurt å begynne å planlegge høsten. Kanskje bor du godt og riktig der du bor i dag, kanskje ønsker du deg ut av kollektiv eller barndomshjem og inn i noe du kan kalle ditt eget. For mange er et nytt studieår ensbetydende med å flytte til et nytt sted, og dermed melder behovet seg for et nytt hjem.

Uansett grunn er det viktig å tenke gjennom om du skal leie eller eie. For de fleste vil det lønne seg å eie dersom du har egenkapitalen som trengs enten i form av egne penger, eller eventuelt i form av familie som har mulighet til å bidra økonomisk med egenkapital.

Det er noe eget med følelsen av din første egne bolig. Ditt hjem, ditt fristed, her er det du som bestemmer, du kan gjøre hva du vil, innrede som du vil. Uansett hvilken livssituasjon du er i, om du er etablert med familie eller studenten som flytter hjemmefra første gang – den første boligen du eier selv er helt spesiell.


Når er det best å leie:

  • Dersom bosituasjonen er kortsiktig, dvs. mindre enn 1-2 år kan det være tryggest å leie. De siste årene har prisene steget slik at selv på kort sikt har det lønnet seg å kjøpe, men vi vet aldri hva fremtiden bringer, og skal du være trygg på at du tjener på investeringen er det best å ha en litt langsiktig tidshorisont.
  • Dersom bosituasjonen er ustabil, slik at du ikke vet hvor lenge du kommer til å bli boende på samme sted


Fordeler ved å eie:

  • Du betaler til deg selv og ikke til en «hushai». Renter er kostnad, men avdrag er sparing i et stigende marked. Og stiger markedet mer enn rentekostnaden, noe det har gjort de siste årene tjener du penger på å eie boligen selv.
  • Du får skattefradrag på rentekostnaden, for 2017 er satsen 24 %
  • Mange banker tilbyr avdragsfrihet i en periode.
  • Å investere i egen bolig kan gi god egenkapital til å kjøpe noe større når behovet for det melder seg.
  • Dersom man kjøper med flere soverom har man mulighet til å leie ut til en medstudent eller to, og dermed i praksis bo gratis.
  • Du kan male og pusse opp som du ønsker – det er ditt hjem.
  • Dersom du har mer enn 2 års perspektiv på kjøpet kan du være relativt trygg på at du vil tjene på å kjøpe


Mange studenter kjøper bolig med hjelp fra mor og far – pass på så du ikke trår rett i skattefella


Etter noen år skal du kanskje selge boligen igjen, og da er det viktig å være klar over hvilke regler som gjelder for at du skal kunne sitte igjen med en skattefri gevinst.
  • Bo og eiertid: Gevinst ved boligsalg skattes ikke når selger har bodd og eiet boligen i minimum 12 av de siste 24 månedene.

Mange foreldre ønsker å hjelpe barna tidlig inn på boligmarkedet og løser det ved å kjøpe boligen sammen med barna. Det mange ikke tenker over er at om de står som medeiere av boligen, vil de måtte skatte av overskuddet den dagen boligen selges. Det kan løses ved å la barna stå som eier av boligen alene, og regulere forholdet mellom foreldre/barn ved avtale.

Har du spørsmål om boligmarkedet, kjøp eller salg av bolig? Vi hjelper deg kostnadsfritt og tar gjerne en gjennomgang med deg. Gode råd koster ingenting.

Er du i budrunde og usikker på hvordan du skal gå frem? Kontakt oss – vi bistår deg gratis. Skal du kjøpe kan vi også hjelpe deg å finne bolig.

Kontakt oss for rådgivning – det koster ingenting. Klikk her
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne