Gerd%20og%20Tore

Gerd og Tore tok det vanskelige valget: Derfor flyttet vi fra enebolig til leilighet

De hadde snakket om det en stund, men en helseutfordring ga det siste lille puffet: Etter mer enn 30 år i romslig og vakker enebolig, valgte ekteparet Gerd og Tore Jensen (75) å selge for å flytte inn i en helt ny og moderne leilighet.
 

Publisert: 18. nov 2019
De flyttet ikke langt; fra Vollen i Asker til Blakstad noen kilometer unna. Men samtidig var det som å flytte fra en livsfase til en annen.

– Skulle vi flytte sammen til et nytt sted, skjønte vi at tiden var inne. Det var ingen lett beslutning, men vi tror vi har gjort det riktige, sier Gerd, omgitt av flyttekasser i den nye leiligheten.

De vurderingene ekteparet gjorde, deler de med mange andre middelaldrende og eldre par rundt om i Norges land. Skal vi flytte til noe som er mindre i areal, nyere og mer lettstelt? Og når er rette tidspunkt? Noen tar spranget, andre venter litt til, og noen venter så lenge at flytting ikke lenger er et alternativ.

– Nordmenn flytter oftere, og gjennom hele livsløpet. En viktig grunn er at vi både lever lenger og er sprekere lenger. 70- og 80-åringer «parkerer» ikke, men ønsker å leve livet fullt ut så lenge som mulig. I tillegg har de ofte økonomisk handlefrihet som gjør at ønsker kan omsettes i realitet, sier Kenneth Aadland i Proaktiv Eiendomsmegling, en av Norges mest erfarne eiendomsmeglere.


Tre gode grunner


Eiendomsmegler Per Olav Hess var den som solgte eneboligen for ekteparet Jensen, etter at de først hadde kjøpt leilighet i et prosjekt som var under bygging. Hess trekker frem tre faktorer som ofte er utslagsgivende når mennesker velger å flytte fra en kjær enebolig til en komfortabel leilighet:

– Noen elsker følelsen av ekstra plass og ro når barna flytter hjemmefra, men det er sjeldent en følelse som vedvarer. Etter hvert kjennes huset for stort; loftstue, kjellerstuer, ekstra bad og soverom blir stående ubrukt, nevner Hess som første grunn.

Den andre er at det som før var lystbetont hagearbeid og utearbeid ikke er like attraktivt lenger. Det krever tid som spreke mennesker i slutten av arbeidslivet eller begynnelsen på pensjonisttilværelsen gjerne vil bruke til noe annet.

Etter mange år i en slik bolig kommer også spørsmål om oppgraderinger og oppussing.

– Da begynner man fort å tenke på alternativet: Et nytt liv med mindre forpliktelser og bekymringer. Det er nok dette som driver de fleste til å vurdere et boligbytte. Man bytter bolig til noe som er mer tilpasset det livet man ønsker, sier Hess.


Nærmere sentrum


Det var ikke ønsket om å flytte fra noe, men til noe, som gjorde at Tore og Grete Lang-Ree bestemte seg for å selge eneboligen sin på Rasta i Lørenskog og flytte inn i en splitter ny leilighet på Grefsen Stasjon i Oslo.

– Vi ville bo sentralt, og nærmere barn og barnebarn. Det var ikke et enkelt valg, men vi fant ut at skulle vi gjøre det, så var tiden inne nå, sier Tore.

Han innrømmer at det å flytte har vært vemodig og også litt mer arbeidskrevende enn de hadde sett for seg. Samtidig sier han med et smil at prosessen han la opp til for valg av megler nok var mer ambisiøs enn de fleste ville ha valgt.

– Vi inviterte fem meglere til å se på huset og fortelle hvordan de ville legge opp salget. Vi tok to av dem inn til en «finalerunde», og vi endte med å velge den som vi mente totalt sett ville gjøre dette på beste måte, sier Tore.
Det var eiendomsmegler Truls Hauge i Proaktiv på Lørenskog som fikk oppdraget med å selge eneboligen på Vallerudkollen 6. Han roser Tore og Grete for god planlegging.

– De tok kontakt allerede høsten 2018 og forklarte at de skulle flytte inn i en ny leilighet andre eller tredje kvartal 2019. De ønsket god tid på salgsprosessen slik at de ikke behøvde å stresse med det som skulle gjøres før salg. Stylist ble raskt koblet inn, og vi fikk tatt dronefoto og fasadebilder mens det var snøfritt. Jeg anbefalte å selge i februar/mars fordi markedet erfaringsmessig har lavt tilbud av eneboliger akkurat da, sier Hauge.

Det var et godt trekk, for Tore sier at de fikk en bedre pris enn de hadde håpet, etter en prosess som han beskriver som «meget god».


Prispress


I mange markeder bygges det relativt få leiligheter som passer til den nye gruppen av mobile middelaldrende og eldre. Derfor kan man noen ganger oppleve et misforhold mellom verdien på egen bolig og prisforlangende for en leilighet.

Ikke sjeldent er prisen på en leilighet på for eksempel 140 kvadratmeter høyere enn verdien på en enebolig på 250 kvadratmeter, men heldigvis ikke alltid.

– De færreste ønsker å ta opp ny gjeld i forbindelse med en flytting. Samtidig erfarer vi at denne aldersgruppen veldig ofte er ekstremt kjøpesterke. De er den første generasjonen som har bygget store verdier i egne hus, hytter og virksomheter og som i tillegg ofte har arvet fra foreldre som var gjeldfrie. Vi ser også at mange ser på dette som en investering i et ønsket og godt liv der man strekker seg litt for å få det man ønsker, sier Hauge.


Spent på sommeren


Tilbake i Asker er Gerd og Tore i ferd med å etablere seg i den nye leiligheten. De er spent på hvordan den kommende sommeren blir, uten å ha uteplassene på den to mål store tomten de flyttet fra.

– Jeg vil nok savne uteplassen, ja. Men her er alt nytt, og alt er på en flate, ikke på tre etasjer. Det er alltid fordeler og ulemper med å flytte, men vi har gjort det riktige, sier hun.

– Har du et råd til andre som har lignende planer?

– Hvis tanken først kommer, og den ikke vil slippe taket, da må du slå til. Vi er glade vi gjorde det før det var for sent, sier Gerd.
Del denne artikkelen

Relaterte artikler

Les flere artikler av samme emne